Wednesday, January 20, 2010

Jimat atau Kedekut?

Ada orang yang menyalahertikan dua perkataan ini mempunyai maksud yang sama. Umpamanya jika kita tidak mahu membelanjakan wang kita sesuka hati, kita lebih selektif bila berbelanja dan kita berjimat untuk tujuan menyimpan untuk keperluan yang lebih besar, maka kita dikatakan kedekut. Adakah wajar bila kita berjimat cermat, kita dikatakan kedekut (bakhil atau kikir)?

Saya selalu mengingatkan anak-anak supaya berjimat cermat menggunakan kewangan mereka dan beringat untuk masa depan keluarga dengan menyimpan untuk keperluan pendidikan anak-anak, kesihatan, keperluan kecemasan, untuk bercuti dan sebagainya.

Catitan saya kali ini semoga menjadi iktibar kepada anak-anak supaya beringat untuk berjimat cermat, tetapi tidaklah kedekut/bakhil untuk membuat kebajikan, bersedekah, menginfak ke jalan Allah.

Sekut 4 Segi

Semasa saya kecil, dah tak berapa ingat berapa umur saya ketika itu, mungkin dalam lingkungan umur sekolah rendah, saya sering mendengar ejekan oleh satu keluarga terhadap seorang kanak-kanak dengan mengatakan yang bapa kanak-kanak itu `sekut 4 segi’. Kita namakan keluarga itu `Pak Cik’, kanak-kanak itu `Siti’ dan bapa kanak-kanak itu `Pak Mat’. Siti tak faham apa-apa tentang ejekan anak-anak Pak Cik itu. Mereka sebenarnya saudara sepeupu. Bila balik kerumah Siti pun mengadulah kepada bapanya Pak Mat. Pak Mat hanya senyum, dan tak terasa hati pun. Siti tak puas hati, lalu mengadu pula kepada ibunya. Ibunya memujuk Siti agar jangan mempedulikan ejekan itu kerena memang di rumah mereka sentiasa ada sekut 4 segi, sedangkan keluarga Pak Cik tak de apa-apa.

Dipendekkan cerita membesarlah Siti seribu pertanyaan dalam kepala apakah maksud ejekan `sekut 4 segi’ itu. Suatu ketika setelah beberapa bulan ayah Pak Mat iaitu Tok Aki meninggal, maka Pak Mat dan abangnya Pak Cik berundinglah untuk proses pembahagian harta arwah Tok Aki itu. Hartanya tak banyak, cuma sebuah rumah yang telah tua di atas tanah yang tidak begitu luas, hanya dapat menempatkan 2 buah rumah, iaitu rumah Tok Aki dan rumah Pak Mat. Barulah Siti faham tentang maksud ejekan `sekut 4 segi’ yang pernah didengarnya semasa kecil dahulu.

Syak Wasangka

Rupanya selama ini keluarga Pak Cik menyiimpan syak wasangka bahawa Tok Aki telah memberikan tapak rumah kepada Pak Mat untuk mendirikan rumahnya. Ejekan `sekut 4 segi’ bermaksud menyindir keluarga Pak Mat yang tidak mewah berbelanja (atau bermakna kedekut). Kerana itu mereka boleh menyimpan wang dan dapat pula mendirikan rumah di atas tanah Tok Aki.

Apabila pembahagian harta pusaka dibuat barulah keluarga Pak Cik tahu bahawa, tanah itu masih lagi milik Tok Aki dan Pak Mat hanya menumpang mendirikan rumah sndiri. Ini untuk mengelakkan dari menyewa, tambahan pula telah lama menumpang di rumah mertua. Maklum sajalah, anak-anak dah semakin bertambah dan mereka semakin membesar, maka sebaiknyalah ada rumah sendiri, walaupun tapaknya menumpang ditanah bapanya. Lagi pun Tok Mat perlu tinggal berhampiran untuk menjaga Tok Aki yang semakin uzur dan mengalami penyakit alzaimer (nyanyuk).

Keluarga Pak Cik jadi baik tiba-tiba apabila mereka mendapat bahagian mereka iaitu rumah pusaka dan tapak rumahnya sekali. Dah hilang istilah `sekut 4 segi’ yang selalu disebut-sebutkan dulu, malah bila bertandang ke rumah Pak Mat, itulah yang mereka turut sama makan.

Snak Harian

Memang ibu Siti setiap bulan apabila ke kedai runcit membeli barang-barang dapur untuk keperluan keluarga, ia tidak lupa turut membeli 2-3 kati biskut tawar (4 persegi atau dipanggil juga sebagai biskut mayat) sebagai snak keluarga. Keluarga Siti pada masa itu semakin membesar, adik-adik bertambah dan mereka cepat membesar. Mulut sentiasa mahu mengunyah, maka biskut tawar itulah yang mewah bagi mereka. Masa dulu tidak banyak pilihan makanan ringan, selain daripada keropok ikan, kerepek ubi kayu, dan kerepek malinja.

Satu lagi snak yang biasa disediakan oleh ibu Siti kepada keluarganya ialah kacang putih. Biasanya selepas makan malam dan solat Isyak, Pak Mat akan menggunakan masa kualitinya bersama Siti dan adik-adiknya, sama ada dengan bercerita kisah-kisah Nabi atau bertanya hal-hal pelajaran, memberi nasihat atau mendengar dan memperbetulkan bacaan al Quran mereka. Sesi ini diakhiri dengan menjamu snak biskut tawar dan kacang putih berserta air kopi hitam panas. Kadang kala ibu Siti menggoreng biskut tawar itu dengan majrin bagi menambah sedap rasanya.

Bagi Siti, keluarganya cukup mewah pada masa itu. Tidak pernah mereka tidak cukup makan. Ada-ada saja juadah kuih-kuih tradisonal Melayu yang disediakan oleh ibu mereka untuk hidangan petang, seperti kuih lompat tikam, bingka ubi dan lain-lain. Kini Siti sekali sekala merasa `missed’ saat-saat berkumpul seperti itu. Lagi pun sekarang ni dah susah nak cari biskut tawar tu, kerana banyak snak-snak lain dalam pasaran. Citarasa anak-anak Siti seperti citarasa anak-anak zaman sekarang, berbeza dari dahulu. Mereka lebih suka burger, piza, KFC, dan pelbagai lagi makanan segera lain sebagai snak harian. Kadang-kadang adalah juga Siti beli `Cream Crakers’ dari pelbagai jenama seperti Jacobs untuk hidangan snak malam keluarganya.

Berjimat Cermat Tetapi Jangan Kedekut

Dalam Islam kita dituntut supaya berjimat cermat dan bersederhana dalam membelanjakan rezeki yang kita terima, dan kita diperintahkan pula supaya tidak kedekut (bakhil atau kikir). Itulah yang diamalkan oleh ibu bapa Siti. Mereka berjaya memberi pendidikan kepada ana-anak mereka hingga ke universiti. Dalam pada itu, mereka tidak mengabaikan rukun Islam keempat dan kelima. Melalui simpanan, mereka dapat mengeluarkan zakat simpanan setiap tahun serta mengerjakan haji ke Mekah. Apabila mereka meninggal dunia, ada jugalah harta warisan yang ditinggalkan kepada anak-anak mereka berkat dari jimat cermat yang mereka amalkan.

Semoga anak-anak Pak Mat dan generasi seterusnya mengambil peringatan dari perintah Allah dalam firman Nya yang bermaksud:

Maka bertaqwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu; dan dengarlah serta taatlah; dan infakkanlah nafkah yang baik untuk diri kamu. Dan (ingatlah), sesiapa yang dipelihara dari kekikiran dirinya, maka merekalah orang-orang yang beruntung.
                                                                                                                     (Surah At-Taghabun : 16)


“Dan hendaklah takut kepada Allah orang-orang yang seandainya meninggalkan dibelakang mereka anak-anak yang lemah, yang mereka khuatir terhadap kesejahteraan mereka. Oleh itu hendaklah mereka bertaqwa kerpada Allah dan hendaklah mereka mengucapkan perkataan yang benar.”
                                                                                                                         (Surah An-Nisa : 19)

Berjimat cermat pada masa sekarang untuk kesejahteraan generasi kita masa hadapan.

1 comment: