Monday, January 11, 2010

Aduhai Anak Teruna Ku .....


Saya tidak tau di mana silap saya ketika memberi pesanan dan nasihat kepada anak lelaki ini ketika dia meningkat dewasa.  Seingat saya, nasihat pada anak lelaki lain juga sama saya berikan seperti yang telah saya nyatakan dalam catatan yang lepas iaitu jangan memberi komitmen kepada si gadis jika belum betul-betul bersedia nak berkahwin, baik dari segi kemampuan kewangan, persediaan mental, emosi dan diri sendiri (kerana rasa masih muda).

Alhamdulillah, dua anak lelaki itu telah pun mendirikan rumah tangga dan mereka talah mempunyai seorang anak tiap seorang.  Mereka bahgia dengan keluarga masing-masing.  Tapi anak yang seorang ini, entahlah, bila lagi agaknya dia nak menyatakan kepada saya dah bersedia nak mendirikan rumah tangga.

Belum bersedia?

Pada firasat saya, dari segi kemampuan kewangan mungkin tidak ada masalah, dia sudah mampu berumah tangga. Rumah pun dah ada lengkap dengan perabut dan peralatan dapur, tinggal mengisi teman hidup saja ke dalam rumah itu.  Mungkin persediaan dari segi mental dan emosi agaknya  masih belum betul-betul bersedia, ada rasa tidak yakin atau tidak sanggup nak menghadapi kerenah pasangan.  Adakah sifat ini menunjukkan tiada self-confident? atau mungkin juga kerana sikap selfish, iaitu mementingkan diri sendiri dan tidak bersedia berkongsi hidup dengan orang lain.

Belum ada calon yang sesuai?

Dia mungkin juga belum berjumpa calon pasangan yang sesuai atau serasi.  Orang yang macam mana yang nak dipilihnya pun saya tak pasti.  Adalah dia bawa `girl-friend’ ke rumah kami berjumpa saya dan pada majlis-majlis tertentu berjumpa dengan ahli keluarga lain seperti majlis kenduri perkahwinan sepupunya dan `birthday party’ anak-anak saudaranya. 

Saudara mara dah heboh bertanya itu ini seperti itukah bakal menantu saya, bila lagi nak kenduri kawinkan mereka dan macam-macam lagi.  Bila di tanya begini, saya jadi semakin risau sebab tak tau apa nak jawab.  Sedangkan yang ampunya diri pulak tidak memberi jawapan yang pasti.

Hairan juga saya, dah beberapa bulan baik dengan gadis tersebut dan saya pun menaruh harapan pasti kali ini menjadi sebab nampaknya agak sesuailah pasangan ini, tapi tiba-tiba saja dengan khabar dari adik-adiknya bahawa mereka dah `kelai’ atau berpisah.  Tak taulah apa puncanya, tentulah agaknya tidak serasi.

Mengecewakan atau di kecewakan?

Sejauh mana kebenarannya tidaklah pasti akan kata-kata bahawa jika kita pernah mengecewakan orang lain pada suatu ketika, maka pada ketika lain orang akan mengecewakan kita.

Seingat saya, pada suatu ketika dulu semasa anak saya balik dari UK selepas mengikuti kursus profesional, dia mengurungkan diri dan ada kalanya lari tidur di rumah kawan-kawannya.   Dalam masa yang sama bertalu-talu datangnya gangguan telipon di rumah kami tak kira waktu, siang, malam, malah tengah malam hingga ke waktu dinihari.  Yang dicarinya adalah anak saya, nak bercakap dengan dia, bertanya ke manakah perginya.  Tentu sekali bila saya kata tak tau di mana anak saya, pemanggil itu tak percaya, tak kan si ibu tak tau ke mana anaknya pergi. 

Bila saya tanya anak saya, katanya ia sengaja hendak melarikan diri dari kawannya itu kerana tak tahan di pressure selalu, inginkan kepastian dan komitmen anak saya terhadapnya.  Anak saya pula masih belum teratur hidupnya, belum lagi mendapat pekerjaan kerana keadaan ekonomi gawat pada ketika itu, jadi dia belum ada sebarang perancangan untuk komited dengan mana-mana gadis.  Jadi ini kes salah sangka/salah anggap di pihak gadis itu, berkawan baik disangkakan sudah jatuh cinta.  Soalnya: adakah anak saya telah mengecewakan gadis itu? Dengan sebab itu, anak saya pula dikecewakan oleh orang lain selepas itu sehingga sukar baginya mendapatkan si dia idaman hati.

Tak Serasi?

Ada beberapa kali ketika saya balik dari kerja, saya lihat ada seorang gadis menunggu di dalam kereta di hadapan rumah saya. Oleh kerana, saya tidak kenal, tidaklah saya bertanya menunggu siapa, saya fikir mungkin dia tu  rakan anak-anak jiran saya.  Kalau dia tu rakan anak saya, kenapa dia tak keluar dari keretanya menegur atau bersalam dengan saya, serta memperkenalkan dirinya.

Bila masuk ke rumah saya bertanya anak saya tentang gadis yang menunggu di dalam kereta.  Anak saya kata itu kawannya.  Subhanallah, kenapa tidak diajak masuk ke rumah. Anak saya kata dia malu.  Itulah silapnya, bukankah baik kalau dah berkawan dengan anak kenalah berkenalan dengan ibunya pula. Mungkin dia tidak menyangka yang saya ni ibu kepada orang yang ditunggunya.  Kalau pun saya ni bukan ibu, tentulah saya ni saudara maranya.  Tidakkah wajar orang muda menegur orang tua, apatah lagi sudah berada di hadapan rumahnya, apa yang nak dimalukan.

Sikap malu tak bertempat ni lah yang tidak saya gemari.  Pergi dating sana sini tak rasa malu, tapi nak bertemu dan berkenalan dengan orang tua malu pulak.  Isu ini menjadi poin yang membawa kepada perpisahan mereka.  Barangkali pada kali ini anak saya pula telah dikecewakan.

Mungkin disebabkan keceluparan mulut saya memberi komen atau menegur sikap kawannya itu, maka anak saya merasa bersalah.  Dia pula barangkali menyampaikan mesej teguran itu kepada kawannya sehingga menimbulkan rasa tidak senang hatinya.  Biarlah ketidaksefahaman itu diselesaikan pada peringkat awal perkenalan, jangan dipendamkan dan dibiarkan berlarutan sehingga dah nak berkahwin atau telah berkahwin  baru nak dirungkaikan.

Cita-cita One Malaysia?

Pernah anak saya bercita-cita hendak mengeratkan hubungan 1Malaysia, antara Semenanjung dengan Sabah, antara Melayu dengan Cina-Kadazan, antara Islam dan Kristian.  Beberapa tahun anak saya berkawan dengan gadis berkenaan sehingga memupuk minatnya untuk meneroka Sabah, mengenali orang-orangnya, budayanya dan menikmati keindahan alamnya.  Gunung Kinabalu telah ditawannya, dan hutan Sipilok juga telah dijelajahinya.  Dengan orang utan pun dia dah berkenalan.

Allah Maha Mengetahui dan Maha Penyayang. Dia menyayangi anak saya, maka cita-citanya itu digagalkan. Dakwahnya tidak berkesan untuk menarik seorang hamba kepada Islam.  Ini mungkin kerana masih belum cukup persediaan dan ilmu pengetahuan dan memerlukanya lebih banyak belajar dan memahami tentang agama Islam.

Kemudian cita-citanya untuk  1Malysia itu beralih arah pula ke Sarawak, sehingga dia menjelajah pula ke Kuching dan Gua Mulu.  Tetapi nampaknya cita-cita itu hanya tinggal cita-cita disebabkan oleh cinta yang belum kesampaian.

Persediaan Mental?

Kadang kala perkara-perkara kecil yang terpendam dalam hati dan tidak diluahkan supaya dapat dirungkaikan akan menjadi kanser yang merosakkan hubungan cinta seseorang.  Semasa dilamun cinta, pasangan rasa macam dah bersedia nak berkahwin.  Apabila dah dibuat persiapan unutk majlis perkahwinan, tiba-tiba pada tempoh kritikal menunggu masa yang ditetapkan, fikiran salah seorang dari pasangan itu berubah, rasa macam belum bersedia nak berkahwin.  Aduh! bagai nak pengsan si ibu mendengar keputusan anaknya itu. 

Peristiwa itu telah terjadi kepada kawan saya.  Menurut katanya, anaknya telah berkawan lama dengan si gadis, lalu mereka ditunangkan dengan persetujuan kedua-dua pasangan.  Persiapan pun dibuat untuk majlis perkahwinan.  Beberapa minggu lagi sebelum majlis diadakan, si teruna (anak kawan saya itu) menghilangkan diri, tidak tahu entah ke mana.

Kawan saya menghubungi tempat kerja anaknya, didapati anaknya telah meletakkan jawatan.  Kawan saya mengambil keputusan berjumpa dengan keluarga pihak perempuan, memohon berbanyak maaf dan memutuskan pertunangan.  Tanggungan  malu pihak keluarga perempuan tidaklah dapat dibayar ganti rugi, tetapi oleh kerana dah mungkir janji, maka kawan saya merasa wajar menghadiahkan sebahagian belanja untuk persiapan perkahwinan.  Kata kawan saya, malunya tak terkira dek kerenah anak, tapi nak buat macam mana si anak masih belum bersedia nak berkahwin,  tak tau apa sebabnya.  

Kisah ini jadi iktibar kepada saya, tak perlulah saya mengambil inisiatif nak mencarikan calon pasangan bagi anak saya.  Saya tidak mahu risau memikirkan soal jodohnya, tunggu sajalah sehingga dia memaklumkan kepada saya sudah bersedia untuk mendirikan rumah tangga dan meminta saya menghantar rombongan peminangan.  Walau bagaimana pun, doa seorang ibu sentiasa dipanjatkan kepada Allah Subhanahuwata`ala agar anaknya segera mendapat jodoh yang sesuai, Amin. 

Fikir-fikirkanlah

Sebagai hamba Allah kita dilarang berputus asa dari rahmatNya sebagaimana dalam FirmanNya yang bermaksud:

`Katakanlah: “Wahai hamba-hamba Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.  Sesungguhnya, Allah mengampuni dosa-dosa semuanya.  Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”                           (Surah Az Zumar : 53)

Kita tidak mengetahui akan hikmah sesuatu kejadian atau sesuatu peristiwa itu, melainkan orang-orang yang mempunyai akal fikiran (ululalbab) yang sentiasa menyebut dan mengingati Allah dan berdoa: 

`Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau jadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.’   (Surah Ali `Imran : 191)

Sesuatu kegagalan mungkin membawa kebaikan, sebagaimana Firman Allah yang bermaksud:

`Kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, pada hal Allah menjadikannya kebaikan yang banyak.’            (Surah An Nisa : 19)

Allah berjanji akan memberikan kepada seseorang yang berkahwin jalan kecukupan seperti dalam FirmanNya yang bermaksud:

`Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan.  Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya, kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.’      
                                      (Surah An Nur: 32)

4 comments:

 1. Salam Itu I kata you boleh tulis novel. Jangan bimbang sangat. Kita doa. Anak bujang saya yang sorang ini pun tak tahu hala tujunya. I cuma nasihat.

  ReplyDelete
 2. Kalau tak nak tak boleh paksa, macam-macam hal boleh jadi. Kalau dah nak dan sampai pula jodoh tak menyempat-myempat pulak!

  ReplyDelete
 3. betul3x...banyak nasihat yang saya boleh dapat.....sebab pengalaman tak sama dengan teori......

  ReplyDelete
 4. best la cara auntie karang ayat dalam blog ni... saya suker baca...

  kalau susah2 nak carikan calon.. saya pun kosong lagi... hehehe... sori auntie.. gurau jee.. :)

  ReplyDelete