Tuesday, January 4, 2011

Menghayati Keajaiban Ciptaan : Kelip-kelip

Menjelang akhir tahun, ahli keluarga saya tertanya-tanya bilakah akan diadakan `Family Day' dan ke manakah destinasi kali ini.  Dua tahun lepas kami ke Summerset, Rompin, menikmatai keindahan pantai dan merasai gelora pukulan ombak laut Cina Selatan, manakala pada tahun lepas kami menikmati suasana nyaman alam semula jadi dan merasai sejuknya air sungai  di Janda Baik.  Saya teringat beberapa tahun dahulu saya pernah membawa anak-anak bercuti ke De Palma Inn, Kuala Selangor dan pada malamnya mengikuti pakej yang diatur oleh pihak hotel berkenaan melihat kelip-kelip di Kg. Kuatan .  Ketika itu mereka masih bersekolah.  Kini mereka dah dewasa dan dah ada anak-anak yang patut dididik supaya pandai menghayati ciptaan Allah.  

Saya melayari internet mencari resort/hotel lain yang ada di Kuala Selangor yang bersesuaian bagi famili2748 kami bermalam dan mengadakan aktiviti famili pada siangnya.  Saya menemui laman web Firefly Park Resort, yang terletak di Bukit Belimbing, Kuala Selangor, yang nampaknya impresif dan mempunyai kemudahan jeti dan boat serta pakej melihat kelip-kelip.  Maka itu menjadi pilihan saya dan suami, tetapi belum tentu dipersetujui oleh semua ahli famili kami.  Strategi saya, mengumpan cucu (Aimar) dengan bercerita mengenai program yang akan saya aturkan, iaitu bercuti di Kuala Selangor, naik boat dan melihat kelip-kelip pada waktu malam.  Dia pun masih belum tahu dan faham apa itu kelip-kelip, tapi sangatlah teruja nak naik boat dan melihatnya.  Aimar mewarwarkan program ini kepada sepupu-sepupunya yang lain, dan setiap hari dia membuat `countdown' bilangan hari berapa lama lagi nak pergi lihat kelip-kelip.  Apabila sepupu-sepupunya datang ke rumah kami, terutama yang bercuti dari Kuantan tiba, mereka semua saling bercerita dan teruja untuk ke sana.  Saya membuat tempahan 2 chalet yang mempunyai 2 bilik setiap satu pada 26 dan 27 Disember yang lepas.  Saya dan suami sediakan aturcara family day itu dan diwarwarkan oleh salah seorang anak saya melaui email kepada ahli yang lain.  Alhamdulillah, semuanya bersetuju dan bersedia dengan aktiviti/game masing-masing.
  

Bukit Melawati  Dan Muzium Sejarah Kuala Selangor
Kami berangkat kira-kira jam 10.00 pagi pada Ahad 26 Disember, dari Petaling Jaya selepas bersarapan di Kayu Nasi Kandar dan tiba di Kuala Selangor kira-kira jam 11.30 pagi.  Destinasi pertama kami adalah Bukit Melawati untuk mejejaki kesan-kesan sejarah Kuala Selangor.  Pada hari cuti hujung minggu dan kelepasan am, kereta awam tidak dibenarkan mendaki Bukit Melawati ini, sebaliknya disediakan kemudahan tram dengan bayaran RM3.00 seorang untuk dewasa, meliputi perjalanan naik dan turun serta masuk ke Taman Ikan Air Tawar.

Di puncak bukit, terdapat Rumah Api dan Muzium Sejarah Kuala Selangor.  Selain itu, kesan-kesan sejarah lain yang terdapat di sini adalah Makam Di raja, Kota Melawati, Meriam, Batu Hampar, Perigi Beracun, Busut Melawati, serta kediaman resmi Pegawai Daerah Kuala Selangor.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai apa yang ada di Bukit Melawati, bolehlah melayari laman web berkaitan.Menunggu tram di kaki Bukit Melawati

                                       


Di Atas Tram
 
Di puncak Bukit Melawati berlatarbelakangkan Taman AlamRasa gayat  -  saujana mata memandang
 
Kenangan dalam Muzium - sebahagian ahli keluarga Pelawat cilik di hadapan Muzium 
 
Di hadapan MuziumMeriam dan Rumah Api

Berkenalan dengan `Silver Leaf Monkey' (Lotong)

Lotong - mesra dengan pengunjung
Taman Ikan Air Tawar


Terletak dikaki Bukit Melawati bersebelahan pintu pagar masuk ke Taman Alam.  Malah kawasan persekitaran Taman Ikan Air Tawar ini terletak dalam kawasan rezeb Taman Alam dan sedang dimajukan untuk dijadikan zoo mini.  Terdapat aquarium beberapa jenis ikan air tawar serta beberapa jenis haiwan kecil dipamerkan seperti burung kuang, landak, arnab dan lain-lain.

Maklumat lanjut mengenai taman ini boleh dilihat dalam laman web berikut:
http://www.selangorshines.com.my/


Landak

Burung Kuang

Burung Hantu

Bye! Bye! Taman Ikan Air Tawar


Taman Alam (Nature Park) Kuala Selangor

Program ini tidak kesampaian kerana kebanyakan ahli telah keletihan selepas Melawat Bukit Melawati dan Aquarium Ikan Air Tawar.  Lagi pun dari puncak Bukit Melawati dapat dilihat sebahagian dari Taman Alam, cuma tidak dapat melihat species burung-burung yang migrasi ke sini dari Kutub Utara.

Maklumat lanjut mengenai Taman Alam boleh diperolehi dengan melayari laman web berikut:Firefly Park Resort.

Selepas melawat Taman Ikan Air Tawar, kami menjamu selera di Restoran Ani Sup Utara yang terletak tidak jauh dari stesen tram Bukit Melawati.  Seterusnya destinasi kami adalah Firefly Park Resort yang terletak di Bukit Belimbing, kira-kira 7 km dari pekan Kuala Selangor.  Melihat keadaan chalet tidaklah seindah yang tergambar dalam brosur dan dalam laman web mereka.  Chalet kayu dibina di atas air tasik/paya bersebelahan sungai Kuala Selangor.  Mungkin juga gambar diambil semasa chalet itu masih baru dan kini telah beberapa tahun beroperasi, maka warnanya sudah agak pudar.  

Resort mengandungi 12 chalet yang tiap satunya mempunyai 2 bilik tidur, ruang rehat dan satu bilik air.  Kemudahan lain meliputi penghawa dingin bagi setiap bilik, TV pada ruang rehat dan cerek letrik.

Resort ini juga mempunyai kemudahan jeti dan boat untuk trip melihat kelip-kelip.  Setiap pelawat akan dibekalkan dengan jeket keselamatan ketika menaikki boat.  Setiap boat boleh memuatkan kira-kira 15 orang pelawat bagi setiap perjalanan. Jualan tiket untuk lawatan melihat kelip-kelip bermula pada jam 7.30 malam, dan trip bermula jam 7.45 malam.

Untuk maklumat lanjut mengenai resort ini, sila lawati laman web berikut:

http://www.fireflypark.com/firefly.htm
Gambaran kelip-kelip oleh pihak Resort


Keajaiban Kelip-Kelip

Salah satu keajaiban ciptaan Allah, kelip-kelip dinamkan demikian kerana ia mengeluarkan cahaya daripada abdomennya pada waktu malam.  Di malam bulan sabit, suasana gelap, cahaya kelip-kelip lebih menyerlah dan terang bertaburan pada dahan pokok beremban di sepanjang 28 km Sungai Selangor.  Dalam suasana sunyi dan nyaman malam, kita dapat menghayati betapa keagongan ciptaan Allah, sehingga manusia mendapat idea untuk merekacipta keunikan tersebut dalam bentuk lampu kelip-kelip untuk hiasan pada pokok krismas atau pokok-pokok lain semasa hari-hari perayaan.

Ke manakah kelip-kelip pada waktu siang?  Mengikut pemandu boat, pada waktu siang kelip-kelip bersembunyi/hidup dicelah-celah batang kayu untuk menjalani pusingan hayatnya sebagaimana serangga lain, iaitu bertelur, menetas (ulat), kepompong, dan  dewasa sebagai kelip-kelip.   Pada waktu malam, kelip-kelip akan keluar dari tempat persembunyian waktu siang, hinggap pada pokok beremban untuk makan daun beremban, mengeluarkan cahaya untuk menarik minat pasangannya dan seterusnya `mating'.  Tertcatit dalam laman web berkenaan:  

`Its flickering isn’t just a wonder of the night, it’s also a language of love.'


Asyik maksyuk - Kelip-kelip yang sedang `mating' jatuh ke tapak tangan

Selepas membuat rodaan selama kira-kira 30 minit di Sungai Selangor, menikmati keindahan malam dengan kelipan cahaya `bioluminescence'  dari abdomen keli-kelip di atas pokok beremban, Pakcik Pemandu boat memberikan satu pantun kelip-kelip kepada kami:


"Kelip-kelip ku sangkakan api
Kalau api mana puntungnya
Hilang ghaib ku sangkakan mati
Kalau mati mana kuburnya."

Saya kira pantun ini disyairkan oleh seseorang yang merindukan kekasihnya yang ditunggu-tunggu setiap malam, tetapi tidak kunjung tiba, malah yang dilihat adalah kelip-kelip yang sedang memadu kasih bertaburan di atas dahan pokok  beremban.4 comments:

 1. Salam Wan. Bagus maklumat ini. Tak tahu ada tempat menarik berdsekatan. Nanti bila ada kesempatan nak bawa cucu-cucu juga. Tq. You teroka, I ikut.

  ReplyDelete
 2. Wah happeningnya Kuala Selangor sekarang ni!

  Masa kami di sana dulu belum ada apa-apa lagi. Walaupun kelip-kelip memang ada kat situ, tapi masa tu belum diwar-warkan lagi.Atas Bukit Melawati tu hanya ada istana hinggap, rumah do dan ocpd aje waktu tu..

  Mungkin satu hari nanti kami pergi menziarah Tg Karang dan Kuala Selangor!

  ReplyDelete
 3. ps.

  Amboi...comel-comelnya pelawat cilik depan muzeum tu!

  ReplyDelete
 4. There are many ways to improve your cooking abilities into the whole new level. Try to visit these sites http://www.gourmandia.com , http://www.gourmetrecipe.com , http://www.foodiamond.com , http://www.xdestination.com and their sub-domains. Feel free to suggest and recommend what these sites can offer. Online cooking recipes are never been this good for they have featured recipes that are truly remarkable. In addition, the site offers easy and quick recipes with featured video that are easy to follow from the world-class Michelin. Visit now and have some fun.

  ReplyDelete