Friday, December 11, 2009

Masih Belum Terlambat

Bismillahi Al Rahmani Al Rahimi.

Assalamualikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Masih belum terlambat untuk memulakan sesuatu, umpamanya laman blog ini, walaupun agak ketinggalan dibandingkan dengan mereka yang terdahulu memulakan blog masing-masing tetapi masih terkehadapan dari mereka yang belum memulakannya. Adalah penting bersikap positif terhadap usaha untuk memulakan sesuatu yang baik, terutama usaha yang dapat mengalirkan pahala jariah yang berpanjangan.

Inisiatif untuk memulakan blog ini adalah datangnya dari beberapa sahabat yang telah memulakannya lebih dahulu dan telah beberapa bulan terpapar di dunia maya ini. Begitu juga wujudnya gesaan daripada ahli-ahli keluarga sendiri, terutama anak-anak, menantu-menantu, malah cucu-cucu yang baru berumur satu setengah tahun dan dua setengah tahun telah mempunyai blog masingg-masing. Walaupun blog-blog itu sebahagian besar kandungannya memuatkan cerita-cerita kronologi diri, peristiwa-peristiwa yang dialami, gambar-gambar perkembangan semasa dan tempat dilawati, namun dicelah-celah coretan cerita tersebut mungkin ada ilmu pengetahuan, pengajaran atau contoh tauladan daripada pengalaman yang boleh diambil manfaat daripadanya.

Segala yang baik hendaklah dijadikan tauladan, manakala yang tidak baik hendaklah dijadikan sempadan dan dielakkan. Hayatilah maksud firman Allah berikut:

"Dan apa saja - perbuatan baik - yang engkau sekalian berikan untuk dirimu sendiri, nanti pasti akan engkau sekalian dapati di sisi Allah, keadaanny adalah lebih baik dan lebih besar pahalanya dan mohonlah pengampunan kepada Allah, sesungguhnya Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (al-Muzzammil : 20)


Dan lagi Allah berfirman yang maksudnya:

"Dan apa saja kebaikan yang engkau sekalian kerjakan, maka sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui." (al-Baqarah : 215)

Semoga Allah meredhai usaha ke arah kebaikan ini, Amin. Seterusnya Allah merahmati semua mereka yang telah mengajak ke arah kebaikan ini, sebagaimana maksud sabda Rasulullah s.a.w berikut:

"Barangsiapa yang mengajak ke arah kebaikan, maka ia memperolehi pahala sebagaimana pahala-pahala orang-orang yang mengikutinya, tanpa dikurangi sedikitpun dan dari pahala-pahala mereka yang mencotohinya itu, sedangkan barangsiapa yang mengajak ke arah keburukan, maka ia memperoleh dosa sebagaimana dosa-dosa orang-orang yang mengikutinya, tanpa dikurangi sedikitpun dari dosa mereka yang mencontohinya itu." (Riwayat Muslim)
(Dipetik daripada: Imam Nawawi; `Riyadhus Shalihin, Jld.1' Pustaka Nasionak Pte Ltd, Singapura, 2002, hlm. 290)